ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΑΣΟ ΜΥΡΜΙΡΙΔΗ

Ο Νάσος Μυρμιρίδης έφυγε από τη ζωή από ένα άνανδρο χτύπημα που δέχτηκε στο άλσος της Καισαριανής, ένα βράδυ του Σεπτέμβρη του 2017. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους του Ελληνικού Κινουμένου Σχεδίου.

Στην σπάνια φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Κουτσούρη, ο Νάσος Μυρμιρίδης και ο Γιάννης Κουτσούρης παραλαμβάνουν το βραβείο τους στο 14ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την μικρού μήκους ταινία τους Γραμμή (1973). Θέμα της ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τα δημιουργήματά του.

Η ταινία Γραμμή (The Line) (3:00min, ασπρόμαυρη/έγχρωμη) κατέκτησε επίσης Ειδικό Βραβείο της Τηλεόρασης στο φημισμένο εκείνη την εποχή διεθνές φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ. Ήταν η πρώτη διεθνής διάκριση για το ελληνικό animation. Ακόμα επιλέχθηκε και παίχτηκε στα μουσεία σύγχρονης τέχνης της Ν. Υόρκης και Μόντρεαλ, στη Μπιενάλε Βιέννης και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

«Το θέμα της ταινίας είναι ο άνθρωπος αντιμέτωπος με τα δημιουργήματά του. Παρακολουθούμε την εμφάνιση του ανθρώπου στον πλανήτη. Ήρεμος αρχικά και με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στη συνέχεια τον παρακολουθούμε να πολλαπλασιάζεται, να δημιουργεί κοινωνίες με διαφορετικές πορείες, μέχρι που φτάνει στη σημερινή εποχή σαν άναρχο πλήθος. Τότε εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του μια τεράστια παλάμη, που συμβολίζει τα δημιουργήματά του (τεχνολογία, πολιτική, οικονομία, ρύπανση, φτώχεια κλπ.). Η παλάμη τον βομβαρδίζει με απειλές, ο άνθρωπος προσπαθεί να αντιδράσει επιχειρώντας διάλογο, αλλά μάταια, γιατί αμέσως μετά πίσω του εμφανίζεται βίαια μια δεύτερη παλάμη. Ο άνθρωπος βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε δύο άγριες παλάμες οι οποίες τον απειλούν όλο και περισσότερο, τον συμπιέζουν, τον βασανίζουν, τον ταλαιπωρούν και στο τέλος τον συνθλίβουν, κάνοντάς τον μία κάθετη γραμμή».

Η Γραμμή καταγράφεται ως η πρώτη σημαντική ταινία του ελληνικού κινουμένου σχεδίου και η πρωτότυπη κόπια της κρατήθηκε στο Μουσείο Κινηματογράφου του Ζάγκρεμπ.

Οι δύο δημιουργοί είχαν για χρόνια κοινή πορεία, καθώς σπούδασαν στη σχολή ΑΤΙ Δοξιάδη, εργάστηκαν στην εταιρεία παραγωγής “Αρώνης-Ευθυμιάδης” (1969-1974) και ήταν οι ιδρυτές μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής διαφημιστικών με την επωνυμία “Κουνούπι” (1974-1989). Στη συνέχεια οι δρόμοι τους χώρισαν αλλά εξακολούθησαν να δημιουργούν στο animation για πολλά ακόμα χρόνια.

To 1985 ο Νάσος Μυρμιρίδης μετείχε σε μια ακόμα σπουδαία ταινία μικρού μήκους. Ήταν η ταινία Του Κολυμπητή (18:00min, έγχρωμη) που συν-σκηνοθέτησε με τον Στράτο Στασινό σε σενάριο του Κώστα Παπαγεωργίου. Η ταινία που χρησιμοποίησε αριστοτεχνικά την τεχνική της κούκλας (stop motion), χρειάστηκε τριάμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί και βασίστηκε στους στίχους ενός δημοτικού τραγουδιού. Αφηγείται με αλληγορία τη δραματικότητα των ανθρώπινων σχέσεων, κυρίως των ερωτικών. Τα σκηνικά που παρουσιάζουν με ζωντάνια ένα ηπειρώτικο τοπίο ήταν του Στράτου Στασινού και του Γιώργου Αγγελόπουλου και τα κοστούμια της Εύας Χειλαδάκη. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν ο Γιώργος Νικολούλιας, ο μετέπειτα πρόεδρος της “Cartoon Hellas” (Hellenic Animated Film Association). Στο φιλμ τραγουδούν η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Σαμσιάρης. Η ταινία κέρδισε το Α’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο ΦΕΚΘ 1985 και το αντίστοιχο βραβείο από την ΠΕΚΚ. Επίσης κέρδισε Κρατικό Βραβείο Μικρού Μήκους την ίδια χρονιά και Βραβείο καλύτερης ταινίας Ειδικής Τεχνικής στο Φεστιβάλ της Δράμας.