ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΣ

Πέθανε ο Χρήστος Μάγκος, ο διευθυντής φωτογραφίας της «Ευδοκίας»
Υπήρξε πρωτοπόρος του ελληνικού σινεμά και της διαφήμισης.

Πέθανε ο Χρήστος Μάγκος, ένας γνήσιος πρωτοπόρος του ελληνικού κινηματογράφου και της διαφήμισης. Ο Μάγκος συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Αλέξη Δαμιανό ως διευθυντής φωτογραφίας σε μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, την «Ευδοκία». Το 1985 η «Ευδοκία» ανακηρύχθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ως η σημαντικότερη ελληνική ταινία όλων των εποχών.
Εκτός από το ρόλο που έπαιξε στην καινοτομία και την ανάπτυξη της διαφήμισης στην Ελλάδα, ο Μάγκος ήταν κινηματογραφικός παραγωγός, σπουδαίων πολιτικών ντοκιμαντέρ για την εποχή τους, όπως η «Δίκη της Χούντας: Κορυδαλλός 75» (1981) και η «Δίκη των Βασανιστών: ΕΑΤ/ΕΣΑ 1967-1974» (1982), ενώ υπήρξε παραγωγός και σε γνωστές ταινίες του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης που συνεργάστηκε με τον Μάγκο, έγραψε έναν συγκινητικό αντίο στη σελίδα του στο Facebook:
ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Σήμερα έφυγε ενας πολύ σπουδαίος άνθρωπος του Ελληνικού Κινηματογράφου και της Διαφήμισης: Ο Χρήστος Μάγκος.

Ο Χρήστος υπήρξε ενας σπουδαίος Διευθυντής φωτογραφίας και πραγματικός πρωτοπόρος. Ηταν πάντα μπροστά δεκαετίες απο την ελληνική πραγματικότητα. Εκανε διεύθυνση φωτογραφίας στη θρυλλική ΕΥΔΟΚΙΑ, και σε μια απο τις ιστορίες του ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΥ και ανήσυχος καθώς ήταν υπήρξε πρωτεργάτης κάθε τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα στον χώρο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και της διαφήμισης. Ο Χρήστος ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα την ψηφιακή τεχνολογία, την οποία πάντα αξιοποιούσε με την δημιουργική του παρέμβαση. Η Ελληνική διαφήμιση του χρωστάει πολλά όπως και πολλοί σκηνοθέτες και παραγωγοί της γενηάς μου. Η μεγάλη ατυχία του Χρήστου ήταν οτι πάντα ήταν πολύ πιο μπροστά απ’ όσο μπορούσε να αντέξει το περιβάλλον γύρω του.

Ο Χρήστος ήταν ο μέντορας μου στον κόσμο της εικόνας. Τον γνώρισα ως φοιτητής στο Θεατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου οπου μας έφερε σε επαφή με την κινηματογραφική εικόνα.

Αργότερα, πολλά χρόνια μετά ξαναειδοθήκαμε οταν έκανα την πρωτη μου ταινία την ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ οπου εκτίμησε την προσεγγιση που είχα, (ηταν η πρωτη ταινία που γυρίστηκε σε video και μετά έγινε transfer σε φιλμ). Οταν τελείωσε η ταινία χρωστούσα 1.000.000 δραχμές στην αγορά. Με παρέμβαση του Μαρίνου Αθανασόπουλου, ο Χρήστος μου δάνεισε τα λεφτά για να ξεχρεώσω. Σε εναν μηνα του τα επέστρεψα. Δεν τα δέχτηκε. Μου είπε επι λέξει: -Κράτησε τα ως έναντι για τις δουλειές που θα κάνουμε μαζί.

Ετσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στη διαφήμιση. Με έκανε συνεργάτη και συνεταίρο του για κάποια χρόνια, οπου δίπλα του έμαθα την δουλειά, και κυρίως τα μυστικά της σύνθεσης της εικόνας καθώς και το 3D. Ο Χρήστος ερχόταν πρωτος κάθε πρωί και μοιραζόταν μαζί μου τις ιδέες που είχε πρωι πρωι γραμμένες σε χαρτοπετσέτες. Εν ετει 1998 (ναι καλά διαβάσατε) μου είπε για την ιδέα του για ενα σύστημα δικτύωσης στο ιντερνετ οπου θα μπορούν να βρίσκονται ομάδες ανθρώπων μεταξύ τους. Ναί ο Χρήστος είχε σκεφτεί το Facebook πολλά χρόνια πριν το σκεφτεί, ο πιτσιρικάς. Υπήρξε παραγωγός του Νίκου Παναγιωτόπουλου σε πολλές ταινίες καθώς και παραγωγός στις ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ενω είχε στο ενεργητικό του χιλιάδες διαφημιστικά. Υπήρξε συνεπής, γενναιόδωρος και άρχοντας. ¨Ήταν πολύ περήφανος που κάποια χρονιά της συνεργασίας μας, ήταν ο 80ος φορολογούμενος, της Ελλάδας, και συμβούλευε όλους μας να είμαστε φορολογικά συνεπείς. Εχαιρε μεγάλη εκτίμησης στον χώρο, στους συναδέλφους του και στους ανταγωνιστές του. Πολλές φορές οι πελάτες ενω είχαν εγκρίνει με ενθουσιασμό τις δουλειές μας, εκείνος οταν εφευγαν καθόταν και έκανε μόνος του διορθώσεις και πολλές φορές ξενυχτούσε μόνο και μόνο για να είναι συνεπής με τις ηθικές του αξίες και την αισθητική του.

Μια μεγάλη απώλεια για όλους μας.

Η Κηδεία του Χρήστου Μάγκου έγινε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις 15.00 στο Δημοτικό Κοιμητήριο του Αγ. Δημητρίου.
Πηγή:http://www.huffingtonpost.gr/entry/pethane-o-chrestos-maykos-o-dieethentes-fotoyrafias-tes-eedokias_gr_5a833719e4b0adbaf3d821ba

Ο animator, character designer και ερευνητής της ιστορίας του κινηματογράφου Δημήτρης Μπέλλος έγραψε για τον Χρήστο Μάγκο στο Facebook στις 13 Φεβρουαρίου 2018

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ..

Μια ιστορία που είχε διηγηθεί, αν θυμάμαι καλά , ο Μάγκος ήταν πως ταξίδεψε η αδερφή του με έναν φωτογραφικό φακό στην κοιλιά , σε ειδική θήκη ώστε να φαίνεται σαν έγκυος και να μην τη πάρουν χαμπάρι οι τελωνειακοί και οι ελεγκτές , με σκοπό να τον πάει στο εργοστάσιο της ARRIFLEX στη Γερμανία για να μετατρέψουν οι τεχνικοί το δαχτυλίδι του φακού ώστε να μπορεί να κουμπώνει σε μία ARRI 2c . Ήταν η ίδια μηχανή με την οποία γυρίστηκε η “Αναπαράσταση ” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου με διευθυντή φωτογραφίας τον Αρβανίτη και η ” Ευδοκία ” με διευθυντή φωτογραφίας τον ίδιο.
Υπηρέτησε την θητεία του στη Γεωγραφική υπηρεσία στρατού (ΓΥΣ) τη δεκαετία του 60 με τα καθήκοντα του οπερατέρ και του μοντέρ. Γύρισε πάνω από 200 φιλμάκια γενικού περιεχομένου , στη διάρκεια της θητείας του , από επίκαιρα έως και συνοδευτικά φιλμ τραγουδιών (η καινοτομία αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ο πρόδρομος των σημερινών video-clip παγκοσμίως). Μετά την απόλυση του από τον στρατό εντάχθηκε στην πρωτοπόρα εταιρία παραγωγής animation και διαφημιστικών Αρώνης – Ευθυμιάδης και από τότε υπηρέτησε πιστά την διαφήμιση σαν διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ. Επίσης ανέλαβε σαν διευθυντής φωτογραφίας πολύ σπουδαίες κινηματογραφικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους όπως η ταινία BIO-ΓΡΑΦΙΑ Θανάση Ρεντζή (γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην τρυκέζα μαζί με Άγγελο Χατζηανδρέου ).
Στα μέσα της δεκαετίας του 80 φεύγει από τον Αρώνη και ανεξαρτητοποιείται με σκοπό να ιδρύσει την δική του εταιρία παραγωγής . Έτσι γεννήθηκε η MANGOS σε ένα διαμέρισμα στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι. Το λογότυπο της εταιρίας ήταν ένα δαγκωμένο φρούτο Mάνγκο. Ένα χαρακτηριστικό του Χρήστου ήταν ότι έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του, και έτσι επένδυσε στην επερχόμενη ψηφιακή τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας η οποία στο εξωτερικό αναπτύσσονταν με μεγάλα άλματα. Έτσι λοιπόν επένδυσε σε πανίσχυρα μηχανήματα Harry (τα κορυφαία τότε για compositing και διάφορα εφέ , κάτι τεράστιες ντουλάπες που νομίζω ξεκλείδωναν τηλεφωνικά με την άδεια του κατασκευαστή), σταθμούς εργασίας paintbox (για 2d animation, τίτλους, επεξεργασία πλάνων, φωτογραφιών, packshot), σταθμούς εργασίας AVID για μοντάζ, Α-Β roll suites, βίντεο όλων των φορμά καθώς και ένα σύστημα μετατροπής αναλογικού βίντεο σε φιλμ 35mm (ουσιαστικά μια camera που πάει καρέ , συγχρονισμένη με ένα μόνιτορ υψηλής ανάλυσης στο οποίο στοχεύει , μια παραλλαγή τρυκέζας) και όλο αυτό γιατί η ΕΡΤ τότε έπαιζε διαφημιστικά σε φιλμ.
Τη δεκαετία του 90 η ιδιωτική τηλεόραση δημιουργείται και η MANGOS απογειώνεται δημιουργώντας μόνο ψηφιακά και αναλογικά. Ιδρύει την εταιρία παραγωγής διαφημιστικών Screenlight με τον σκηνοθέτη Τάσσο Μπουλμέτη ενώ η MANGOS συνεχίζει σαν post house. Εντάσσει επίσης το 3d animation σαν είδος στην Ελλάδα και πολύ αργότερα το motion capture (που δυστυχώς δε δούλεψε και πολύ). Συνεργάζεται στενά στον τομέα του ήχου με το Studio Sierra (γεγονός που καθιστά την εταιρία ολοκληρωμένη πλέον) και ανοίγει και ένα παράρτημα στην Θεσσαλονίκη , το studio Μangos Salonica. Μεταφέρεται από την Πατριάρχου Ιωακείμ σε ένα πολύ μεγάλο κτήριο στην Αποστόλου Παύλου στο Μαρούσι (εκεί όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία της εφημερίδας Πρώτο Θέμα) αλλά αυτό δυστυχώς κράτησε μέχρι τις αρχές του 2000.
Ο Χρήστος αναγκάζεται λόγω οικονομικών προβλημάτων να κλείσει την εταιρία και τα μηχανήματα αγοράζονται από την εταιρία ORASIS (Πρώην Αρώνης). Ο Χρήστος αποσύρθηκε πλέον από την ενεργό δράση αλλά δε σταμάτησε ποτέ να έχει καινούργιες καινοτόμες ιδέες, όπως μια ψηφιακή εφαρμογή για ξενάγηση σε διάφορα μουσεία.
Στη MANGOS ανδρώθηκαν τεχνικά και καλλιτεχνικά πολλοί άνθρωποι αλλά συνέχισαν και τη δυναμική τους καριέρα πολλοί από τους παλιούς όπως: Κώστας Δρακονταειδής (στο 3d animation ), Έλενα Ματζαβίνου (compositing), Γιάννης Ζιόγκας (στο stop motion), Μπόμπυ Διαμαντόπουλος (οπερατέρ και τεχνικός) , Νάσος Μυρμηρίδης (animation supervisor) , Λοίζος Παγώνης (3d artist), Τάσσος Μπουλμέτης (σκηνοθεσία), Χριστόφορος Σωτηράκος (2d animation από τη Θεσσαλονίκη τότε), Tony Sheldon (compositing & vfx artist, ο οποίος ήρθε ειδικά από την Αγγλία μιας και κανείς δε γνώριζε εκείνη την εποχή τον χειρισμό των Quantel στην Ελλάδα) και πολλοί άλλοι σημαντικοί που μου διαφεύγουν τώρα. Άνθρωποι σαν τον Μάγκο και τους υπόλοιπους πρωτοπόρους της εποχής του, με όραμα και φαντασία που όμως θα ρίσκαραν τα πάντα γι αυτά λείπουν από την εποχή μας και ένα μερίδιο της κατάντιας μας είναι η απουσία τους σήμερα . Καλό ταξίδι…..