ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το κείμενο της ιστορίας του Ελληνικού Κινουμένου Σχεδίου συντάχθηκε με στόχο να αποτυπωθεί η γενική εικόνα μιας σημαντικής τέχνης και η πορεία της, που πλησιάζει πλέον τα 70 χρόνια. Είναι φυσικά η πρώτη γραφή και για το λόγο αυτό είναι σίγουρο πως πολλά γεγονότα, πρόσωπα και δημιουργίες δεν θα έχουν συμπεριληφθεί. Μπορεί ακόμα να υπάρχουν λάθη, αλλά δεν έγιναν σκόπιμα. Το κείμενο που ακολουθεί είναι μόνο η αρχή. Βάλαμε ως στόχο το επετειακό έτος 2015, ώστε να το έχουμε ολοκληρώσει όπως ονειρευόμαστε. Το site “Greek animation” θα συνεχίσει αδιάκοπα την έρευνά του, αλλά καλούμε κι εσάς να μας βοηθήσετε στέλνοντας τις παρατηρήσεις σας και χρήσιμο υλικό. Υποσχόμαστε πως το έτος 2015, κι αν όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν, θα προχωρήσουμε σε μια πολυτελή έκδοση γραμμένη σε δύο γλώσσες, ώστε να προβάλουμε την εικόνα του Ελληνικού Κινουμένου Σχεδίου στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ένα ιστορικό κείμενο βέβαια δεν έχει στόχο συλλεκτικό, δηλαδή να συμπεριλάβει τα πάντα, ώστε να λέγεται πλήρες. Το “Greek animation” πιστεύει κυρίως στη διδακτική αξία του ιστορικού κειμένου. Για παράδειγμα, ο αναγνώστης θα μπορούσε να ανακαλύψει μέσα από αυτό το πώς και κάτω από ποιες συνθήκες και με ποια πρόσωπα προέκυψαν οι μαγικές στιγμές πολλών δημιουργιών και συνεργασιών, γιατί κάποιες προχώρησαν θετικά, γιατί άντεξαν στο χρόνο ή άλλες διαλύθηκαν στην πορεία. Κάθε πότε (στατιστικά) δημιουργείται μια παραγωγή για τη διεθνή κινηματογραφική ή τηλεοπτική αγορά και πώς αυτός ο ρυθμός θα μπορούσε να αλλάξει. Μέσα σε ένα εύρος χρόνου 70 ετών μπορεί επίσης ο αναγνώστης να διαπιστώσει πως οι ομαλές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες ανατρέπονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε 20 με 30 χρόνια, και πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Πολλά λοιπόν μπορεί να είναι τα οφέλη της «διαφορετικής ανάγνωσης» ενός ιστορικού κειμένου και γι’ αυτό καλούμαστε να το ολοκληρώσουμε με πλήρη και τεκμηριωμένα στοιχεία, χρήσιμα για το μέλλον όλων.

Άγγελος Ρούβας

Η πρώτη προβολή κινούμενης εικόνας σε “οθόνη”, αναφέρεται στο αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα “Το Σπήλαιο” που ανήκει στο φημισμένο έργο του “Πολιτεία”, γραμμένο περί το 380 π.Χ. Πηγή: http://periergaa.blogspot.com/2013/03/blog-post_4633.html

Η πρώτη προβολή κινούμενης εικόνας σε “οθόνη”, αναφέρεται στο αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα “Το Σπήλαιο” που
ανήκει στο φημισμένο έργο του “Πολιτεία”, γραμμένο περί το 380 π.Χ.
Πηγή: http://periergaa.blogspot.com/2013/03/blog-post_4633.html